18 Haziran 2014 Çarşamba

İşin Doğasının Farklılaşması

Küreselleşme ve teknolojik gelişim işin doğasını da değiştirmiştir. Hizmet üretimi mal üretiminden daha fazla önem kazanmıştır. Bunun nedenlerinden biri, danışmanlık gibi hizmet sektörü işlerinin geleneksel üretim sektöründen daha fazla bilgi ve eğitimli çalışan gerekliliğidir.

İş denildiğinde zihinsel ve bedensel olarak iki boyut anlaşılmaktadır. Teknoloji gelişim doğrultusunda kas gücü olarak algılanan bedensel güçle yapılan işler, yerlerini makine, bilgisayar ve araç/gereç kullanımına bırakmıştır. Günümüzde eskisi kadar kas gücüne gerek yoktur, sadece makine ve araç/gereç kullanırken bedensel güç gerekmektedir. Makineler yani teknoloji kas gücünün yerini almaktadır. zihinsel işler ise bilgi işçileri tarafından bilgiyi kullanarak düşünme ve karar alma süreçlerinin tümünü içermektedir. Bu durumda üretim sürecinde makinenin üretimi bedensel bir iş iken ürünün ve hatta makinenin ve çalışma ortamının tasarımı zihinsel iştir.

İşler artık 20 - 30 yıl öncesindeki çalışandan talep edilenden çok daha fazla bilgi ve uzmanlık gerektirmektedir. Birçok işletmenin başarısının temelinde makineler yerine şu an değerli kavram olan insan sermayesi bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder