20 Haziran 2014 Cuma

4857 Sayılı Özürlü Teşviki

4857 sayılı iş kanunumuzun 30. Maddesinden yararlanmayan işverenlerin en kısa zamanda aşağıda yer alan belgeyi doldurup bağlı olduğu İşkur’ a gitmesi gerekmektedir.
TÜRKİYE İŞ KURUMU................................... İL/ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
4857 sayılı İş Kanunun 30 uncu Maddesine Göre Özürlü Çalıştıran İşverenlere Teşvikten Yararlanmak Amacıyla Verilecek Belge
İşyeri Adı/Unvanı: (Ait Olduğu
Ay/Yıl : ..................../200.....) Sigorta Sicil No : İşyeri Adresi : İşyerinde Çalıştırılan Özürlünün Kontenjan Dahilinde Çalışmaktadır. Kontenjan Fazlası veya Yükümlülüğü olmamasına rağmen özürlü statüsünde çalışmaktadır. TC Kimlik No Adı-Soyadı Kuruma Tescil Tarihi Sonrasında ise bağlı bulunduğu Sigorta müdürlüğüne bir dilekçe ve İş kurumu’ ndan alınan onay kağıdı ile giderek yetkili kişilerce sisteme engelli teşviki girişi yapılıyor.
E-bildirge ekranımızda yer alan engelli ve işsizlik teşvik yönetiminden ise personellerin kayıtları yapılabiliyor. Böylece işveren sigorta primi ödemiyorsunuz. Bildirgenizi bu şekilde sisteme aktarabilirsiniz. Yalnız burada önemli olan personelleri 14857 sayılı %100 indirim sakat, eski hükümlü terör kanunundan yararlandırmaktır. Ayrıca özürlü personelinizi sakatlık indirimi ölçüsünü girip vergi indiriminden de yararlandırmanız gerekmektedir.
4857 sayılı İş Kanunu’ nun 30. Maddesi gereği ve 25.04.2009 tarih, 27210 sayılı Resmi gazetede yayınlanan özürlü istihdamı hakkındaki yönetmeliğinin 14. Maddesinde yer alan ‘İşveren talebinde işyerinde yapılan işin gerektirdiği ağırlıklı vasıfların üstünde istihdamı zorlaştırıcı şartlar öne süremez’ hükmü de göz önünde bulundurularak 50 ve daha fazla işçi çalıştıran özel sektör işyerleri %3 oranında özürlü çalıştırmakla yükümlüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder