15 Şubat 2015 Pazar

MOBİNGİN KISA TARİHÇESİ

Mobing deneyimi ilk olarak 1960' larda hayvan davranışları üzerinde araştırmalar yapan Konrad Lorenz tarafından küçük hayvan gruplarının, yalnız bir hayvana toplu şekilde saldırarak uzaklaştırması ya da yeni doğmuş yavruların aralarındaki en güçsüzü sudan ve yiyecekten uzak tutarak dışlanması durumunu ifade etmek amacıyla kullanıldı.

Peter Paul Heinemann ise aynı deneyimi, bu kez çocuklardan oluşan küçük grupların tek ve güçsüz bir çocuğa karşı saldırganlaşmasını tanımlamak için kullanıldı. Mobing deneyimi iş yaşamında ilk kez 80' li yıllarda, Heinz Leymann tarafından kullanıldı.

Leymann bu kavramı çalışanlar arasında düşmanca ve saldırgan davranışların varlığına dair yaptığı saptamalar için kullanmıştı. Mobingin yasalarda suç olarak tanımlanması ve ceza yaptırımına bağlanması için ise 1993 yılını beklemek gerekecekti. 1993' te ilk olarak İsveç, ondan 5 yıl sonrada

Fransa bu konuda yasal düzenlemeler yaptılar. Avrupa Birliği, bu konuda da henüz ortak bir norm oluşturmuş değil, ancak çalışmalar ilerliyor.


Kaynak: Sıfıra Sıfır Elde Var Mobing Çağlar Çabuk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder