18 Kasım 2015 Çarşamba

YETENEK??

Yetenek, Türkçemize ‘Üstün Yetenek’ olarak çevirebileceğimiz ‘GİFT’ sözcüğü, esas olarak bireyin sistematik bir eğitim ya da öğrenme gerçekleştirmeden, Tanrının bir armağanı olarak kendisine doğuştan bahşedilmiş bir ya da birden fazla alandaki ortalamanın üzerinde bir yapabilme potansiyeli anlamına gelmektedir.
Bir başka ifade ise ‘GİFT’ ham, doğal ve doğuştan getirilen, kişinin yaşıtlarının üzerindeki potansiyel eğilim ve yatkınlıklardır. Bu nedenle ‘üstün yeteneklilik’ olarak çevirebileceğimiz ‘Giftedness’ terimi de daha çok yeteneğin genel alanları için kullanılmaktadır. Örneğin, zihinsel yetenek, duygusal ve motor yetenekler, toplumsal etkileme gücü ile ilgili yetenekler, yaratıcılık yeteneği gibi genel yetenek alanlarından söz edilebilir.
Tanrı’ nın bahşettiği armağan olan doğal ve doğuştan yeteneğin, sistematik bir eğitim, öğrenme ve uygulama süreci sonunda, çevresel ve içsel etkenlerin de etkisiyle işlenerek özel bir yetenek alanında ürüne dönüşmesi, gözlenebilir bir hüner, marifet, haline gelmesi anlamını ifade etmektedir.
Yetenek kavramı TDK sözlüğünde ‘ Bir kimsenin bir şeyi anlama veya yapabilme niteliği, kabiliyet ya da bir duruma uyma konusunda organizmada bulunan ve doğuştan gelen güç kapasitedir’ olarak tanımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder