24 Kasım 2015 Salı

BEBEĞİN İLK GÜNLERİ

* İlk günlerde yüzde 10' a kadar kilo kayıpları normaldir ama yüzde 10' dan fazla kilo kaybı yakın doktor takibi gerektirir, yenidoğanda bu durum vücutta ciddi sıvı eksikliği ve ciddi mineral dengesi bozukluklarına, böbrek ve beyin hasarına yol açabileceğinden dolayı daha sık poliklinige gitmeniz gerekebilir. Doğumda baş gövdeye göre büyüktür, zaman ilerledikçe bu oran düşer.
* İlk 1 ay karyolasına renkli objeler takmak zorunda değilsiniz, çünkü bunları henüz algılayamazlar. Siyah Beyaz konstrastı olan keskin objeleri kullanabilirsiniz.
* İlk 15 günkü ağlamaların hemen hepsinin nedeni açlık ve alt bezini değiştirme isteğidir, emzirmeniz ve alt bezini değiştirmeniz büyük olasılıkla bebeğinizin huzursuzluğunu giderecektir. Hala ağlıyorsa geri kalan anne sütünü sağarak verin. Buna rağmen ağlıyorsa anne sütünün yeterli olup olmadığı konusunda doktorunuza başvurun, kilo ölçümü yaptırın.
* Yeni doğan bebeklerin hareketlerinde dikkat edilmesi gereken bir nokta da kol ve bacak hareketlerinin simetrik yapıyor olup olmamasıdır. Eğer bir kolunu diğerine göre ısrarlı biçimde daha az hareket ettiriyorsa bu da anormalliğe işaret edebilir.
* Yenidoğan bebekler başlarını dik tutamadıkları için dik pozisyonda iken sürekli başını dikkatlice desteklemeniz gerekir. Başları sallandığı için ani düşüşlere karşı dikkatli olun. Ayrıca sling, kanguru gibi kucakta taşıma yöntemleri başını dik tutamadığı için ilk ay önerilmez.
* Bebeğinizin işitmesinin objektif olarak değerlendirilmesi ve doğumsal işitme kusurlarının erkenden teşhis edilmesi için ilk günlerde mutlaka işitme testi yaptırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder