13 Ocak 2016 Çarşamba

BEBEKLERDE GÖRÜLEN GÖZ HASTALIKLARI

ÇAPAKLANMA
Gözler kızarır. Bu durum göz çevresinde oluşan iltihaptan kaynaklanabilir. Bebeğin gözü, kaynamış ve soğutulmuş suya batırılan kulak çubuğu ile yavaşça temizlenmelidir. Bir süre sonra bu durum geçmez ise doktora danışılmalıdır. Doktor kontrolünde, antibiyotik içeren bir damla kullanılabilir.
GÖZ TEMBELLİĞİ

Bebek belli bir yere bakmak için başını çeviriyorsa göz tembelliği var demektir. Bunun tedavisi, çocuğun iyi gören gözünün kapanmasıyla yapılır. İyi gören göz kapalı tutulunca bebek, tembel yani kasları zayıf olan gözünü kullanmak zorunda kalır.
ŞAŞILIK
Göz kaslarının aynı oranda gelişmemiş olmasından kaynaklanır. Bu durumda bir göz olması gereken yere bakarken, diğer göz aynı noktaya bakamaz.
SARKIK GÖZ KAPAKLARI
Genellikle doğuştandır ve basit bir ameliyatla düzeltilebilir. Ameliyat olmadığı taktirde bebeğin görüşü yeterince gelişemez.
KATARAKT
Doğuştan görülebilir. Bu durumu doktor hemen saptar ve gerekli tedaviyi uygular. Bebek birkaç aylık iken katarakt tanısı konulabilir. Katarakt ameliyatı çok küçük bebeklerde bile başarılı sonuçlara ulaşır.
GÖZYAŞI KANALI İLE İLGİLİ HASTALIKLAR

Gözyaşı kanalının tıkanıklığıdır. Bu tür rahatsızlıklarının tedavisi, problemin kaynağına yöneliktir. Kanal tıkanıklıkları ve iltihaplanmalar için ilaç tedavisinin yanı sıra, gözyaşı kanalını çalıştıran masajlar önerilir. Bunlar etkili olmadığı taktirde cerrahi tedavi uygulanır.
KORNEA İLE İLGİLİ HASTALIKLAR

Kornea gözün renkli kısmının üzerinde bulunan şeffaf dokuya denir. Doğuştan büyük veya küçük olabileceği gibi düz de olabilir. Bunlar genel olarak doğuştan kaynaklanan anormalliklerle beraber görülür. Ayrıca korneada lekeler ve bulanıklıklar da olabilir. Bu tür rahatsızlıklarda ilaç tedavisi uygulanır, çok ileri vakalarda kornea nakli yapılır.
UVEA İLE İLGİLİ HASTALIKLAR
Gözü saran dokudur. İris yokluğu ve göz bebeği bozuklukları görülebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder