İYOT NE İŞE YARIYOR?
İyot, vücudun enerji metabolizması üzerinde etkili tiroid bezinin çalışmasında, tiroid hormonlarının üretilmesinde önemli bir rol oynayan eser elementtir. Anne adaylarında hamileliğin başlangıcından doğuma kadar organ sistemlerinde yapısal ve işlevsel değişiklikler olur. Doğurganlık çağındaki kadınlarda görülen birçok hormonal bozukluk, çocuk sahibi olabilmeyi engellediği ve hamilelik süresince de anne ve çocuk üzerinde istenmeyen sonuçlara yol açabileceği için uygun şekilde tespiti ve tedavileri gerekir.
NE KADAR İHTİYAÇ VAR?
Anne adaylarında günde 220 mikrogram, süt veren annelerde 290 mikrogram
DENİZ ÜRÜNLERİ
Balıklar, özellikle de okyanus ve tuzlu su balıkları iyot bakımından oldukça zengindir. İyot oranı yüksek olan balıklar ton balığı, mezgittir. Karides ve diğer kabuklu deniz canlıları da iyot açısından zengindir.
İYOTLU TUZ
Yemeklerde ve masada kullandığınız iyotlu tuz günlük olarak almanız gereken iyodu fazlasıyla sağlayacaktır. İyotlu tuzun mineral özelliklerini kaybetmemesi için ışık almayacak şekilde, kapalı kapta saklanması gereklidir.
SEBZELER
Ispanak, soya fasulyesi, şalgam, pazı, kabak, kuru fasulye ve sarımsak gibi sebzelerin iyot oranı yüksektir. Bu sebzeleri aynı zamanda vitamin kaynağı ve antioksidan olarak tüketebilirsiniz. Suya atılıp haşlanan sebzelerde iyotun yüzde 65' i kaybolur.
MEYVELER
Meyveler genellikle iyi bir iyot kaynağı değildir, ancak birkaç meyve iyot içerir. Bu meyveler arasında yer alan çilek, düşük kalorili olması ve iyot oranı sebebiyle iyot eksikliği için rahatlıkla tüketilebilir. 6-7 adet çilek günlük iyot ihtiyacının yaklaşık yüzde 8' ini sağlar.
YOĞURT,SÜT VE PEYNİR
Süt ve süt ürünleri iyot bakımından zengindir. Bir kase yoğurt günlük iyot ihtiyacının yüzde 60' ını, 1 bardak süt yüzde 40' ını, 1 yumurta yüzde 20' sini karşılar.
MULTİVİTAMİNLER
Hamilelikte kullanılan prenatal multivitaminler genellikle yeterli miktarda iyot içermez. Ancak, ek olarak iyot kullanımı gerekli değildir, besinlerle yeterli doz alınabilir.