19 Temmuz 2014 Cumartesi

Torba Kanunu

Çok sayıda kanun tasarısını içermesi sebebiyle 'Torba' adını alan tasarı, dün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Milyonlarca kişinin beklediği ve Meclis'te kabulünün ardından yasalaşacak olan tasarı, 'kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını' da içeriyor. Buna göre, vergi cezaları kesinlikle silinmeyecek. Vergi asıllarının tamamı, cezaların tamamı, yapılandırılmak suretiyle tahsil edilecek. 30 Nisan 2014 öncesi dönemlere ait, beyana dayanan vergilerin cezaları, gecikme faizleri ise affedilecek. Yapılandırma ise, faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi alacaklar, yurt içi ÜFE (Yİ-ÜFE) oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Vergi ve cezaların tamamı tahsil edilecek. Azami taksit sayısı 18 olacak. Taksit ödeme süresince, bir takvim yılında 2'den fazla ödeme gecikmesi ya da ödeme yapılmaması halinde, kalan taksitleri ödeme hakları kaybolacak.
Belediye alacağı da kapsamda: Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ve cezaları, belediyelerin su abonelerinden su kullanımından kaynaklanan alacakları, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları hakkında da bu kanundaki düzenlemeler uygulanacak.
Geçiş ücreti silindi:  Karayolları Genel Müdürlüğü Kanunu gereğince verilen idari para cezası ile birlikte ilgilisine tebliği gereken ve tutarı 12 TL ve altında kalan geçiş ücretleri tahsilinden de vazgeçilecek.
50 TL'ye af:  31 Aralık 2007 tarihinden önce olduğu halde kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan tutarı 50 TL'yi aşmayan asli alacakların ve tutarına bakılmaksızın bu asıllara bağlı feri alacakların, aslı ödenmiş feri alacaklardan tutarı 100 TL'yi aşmayanların tahsilinden vazgeçilecek.
İthal pırlantaya KDV:  Borsa'da işlem gören elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci gibi kıymetli taşların el değiştirmesi sırasında KDV alınmayacak. Ancak yurt dışından gelen pırlantalı gümüş ve altın takılardan ÖTV alınacak.
Asıl işveren-alt işveren:  Bu çerçevede çalıştırılan işçileri kapsayacak toplu iş sözleşmeleri, kamu işveren sendikalarından birisi tarafından yürütülecek ve sonuçlandırılacak.
Vatandaşlığı kaybedene borçlanma:  Doğumla Türk vatandaşı olan, sonra vatandaşlığı kaybedenler, yurt dışında Türk vatandaşı olarak çalıştığı sürenin tamamını borçlanabilecek.
Yurt dışı priminde indirim:  Yurt dışında iş üstlenen işverenlerce bu iş yerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri adına SGK'ya ödenmesi gereken sigorta primlerinin üst sınırı, asgari ücretin 3 katına indirilecek. Böylece, iş gücü maliyeti düşürülerek Türk firmalarının yurt dışındaki rekabet güçleri artırılacak.
Ölen madencinin ailesine iş:  Maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi ya da çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişi kamuda istihdam edilecek. Ölenlerin SGK'ya ait bütün borçları silinecek, hak sahiplerine aylık bağlanacak. Madenciler için konut yapmak isteyenlere arazi temin edilecek.
Gelir testi:  Başvurmayanlar, 6 ay içinde test yaptırırsa, primler faizsiz ödenebilecek.

ÖĞRETMENE ÇİFTE SINAV YOK
Kura çekimlerinde büyük heyecan yaşayan öğretmen adayları için çifte sınav sıkıntısı bitiyor. Atama için ÖSYM'nin yapacağı sınavda başarılı olma şartı kaldırılıyor. Böylece aday öğretmenliğe atanma sınavını Milli Eğitim Bakanlığı yapacak. Aday öğretmenler, bir yıl sonunda hem yazılı hem sözlü sınava değil, yazılı veya sözlü sınava tabi tutulacak. Öğretmenlerin çalışma usulleri yönetmelikle belirlenecek.

Madenci 55 yerine 50 yaşında emekli
Kabul edilen tasarıya göre, yer altı işlerinde çalışan işçilerde 55 olan emeklilik süresi 50'ye indiriliyor. Bu işçiler 1 gün dahi çalışsa, kıdem tazminatına hak kazanacak. Günlük 6, haftalık 36 saatten fazla çalıştırılmayacak olan madencilere fazla çalışma bedeli, normal çalışmanın yüzde 100 artırılmasıyla ödenecek. 5 yıldan az kıdeme sahip bir işçi 14 gün yerine 18 gün yıllık izin kullanabilecek. Linyit ve taşkömürünün çıkarıldığı maden iş yerlerinde çalışan işçilere ödenecek ücret, asgari ücretin iki katından az olmayacak.

Memura dönme hakkı
Tasarı ile memurluktan atılanlara da müjde geldi. 23 Nisan 1999 ile 14 Şubat 2005 tarihleri arasında tabi oldukları personel mevzuatına göre almış oldukları disiplin cezası sonucu memuriyetleri sona erenlerden, memuriyete dönmesi ve prim borçlanma hakkı kazanması için başvuru hakkını kullanmamış olanlar, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren SGK'ya başvurmaları halinde bu imkândan yararlanabilecek. Ayrıca, sosyal güvenlik mevzuatı uygulamasından kaynaklanan davalarda, dava açılmadan önce SGK'ya müracaat şartı getirilecek. Yargı yoluna başvurulmadan önce idari aşamada uyuşmazlıklar çözülmeye çalışılacak. Hizmet tespit davalarında, SGK başvuru şartı aranmayacak.


Tüp bebeğe kolaylık
Birçok sigortalının beklediği tüp bebek müjdesi de Torba Tasarı'da yer aldı. Tüp bebek tedavisi görmek isteyenlerden, Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'un kapsamına girenler, tüp bebek uygulanmasında verilecek destek için aranan, "Son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alamama" ve "En az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı olma" şartlarından muaf olacak.
Öte yandan, köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile kamu idarelerinde çalışanlara doğum borçlanma hakkı getirilecek. Ayrıca borçlanılabilecek çocuk sayısı 2'den 3'e çıkarılacak.

Memur, ilk uyarı aldığında işten atılamayacak
Daha önce uyarı cezası aldığında bile işine son verilen aday memur, bundan böyle sadece aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alması halinde görevden alınabilecek. Memur-Sen'in, toplu sözleşme görüşmelerinde gündeme getirdiği konulardan, iş yoğunluğu olan memura fazla çalışma ücreti de tasarıya girdi. Buna göre, iş yoğunluğu diğer mahkemelere göre fazla olan mahkemelerde çalışan memurlar ile sözleşmeli personele, ayda 50 ve her bir personel için yılda 300 saati geçmemek üzere, merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma ücretinin 3 katını aşmamak kaydıyla fazla çalışma ücreti ödenebilecek. Buna göre ödeme yapılacak personel sayısı, toplam personelin yüzde 10'unu geçmeyecek. Daha önce gazetemizde yer aldığı gibi, Sümer Holding A.Ş'de çalışan sözleşmeli personelden işsizlik sigortası primi kesintisi yapılmayacak. Araştırmacı kadrosuna atananların atama işlemleri, Devlet Personel Başkanlığı tarafından gönderilen atama teklif yazısının atamayı yapacak kamu kurum ve kuruluşuna intikalinden itibaren 30 gün içerisinde yapılacak.

TRAFİK MUAYENESİ CEZALARI DA YAPILANDIRILIYOR
"Torba Kanun Tasarısı"na göre, araç muayenesini zamanında yaptırmamış olanlar, 31 Aralık 2014'e kadar araç muayenesini yaptırırsa aylık yüzde 5 ceza yerine kanunun yayımlandığı tarihe kadar enflasyon farkını; yayımı izleyen aylarda ise aylık yüzde 1 farkı ödeyecek.

KENTSEL DÖNÜŞÜME DAHİL OLAN ARAZİ İÇİN HACİZ YASAK
Kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri kapsamında belediyenin vatandaşlarla yaptığı anlaşmalarla belediye mülkiyetine geçen ve üzerinde proje uygulanarak yeniden vatandaşlara verilecek olan taşınmazlara haciz uygulanamayacak.

Diş hekimine mesai ücreti

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri ile Toplum Sağlığı Merkezlerinde nöbet tutan hekimlere de nöbet ücreti verilecek. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nca belirlenen aile sağlığı merkezlerinde, çalışma saatleri dışında aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları ile gerektiğinde Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları personeline nöbet görevi verilebilecek. Devlet hava meydanları ile ilgili yapılacak kiralama ve işletme hakkının verilmesi imtiyaz doğurmayacak. Bu çerçevede imzalanan sözleşmeler, özel hukuk hükümlerine tabi olacak.

Gündelikçiler de sigortalı olacak
Ev hizmetlerinde aynı kişi yanına, ay içinde 10 günden az çalışanlar adına günlük kazanç alt sınırının yüzde 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yaptırılacak. Prim, çalıştıranlar tarafından ödenecek. Bu kişiler hakkında hastalık sigortası hükümleri uygulanmayacak. Bu kişiler, emeklilik ve genel sağlık sigortası primlerini istemeleri halinde kendileri yatıracak. Süresi içinde ödenmeyen primin ödenme hakkı düşecek. 10 günden az çalıştıranlar ise işveren sayılmayacak. Sigorta bildirimi yapmayan cezalandırılacak.

İnternet cezası 50 bin TL'ye çıkıyor
Tanıtıcı bilgilerine usulüne uygun olarak internet sitesinde yer vermeyen içerik, erişim ve yer sağlayıcılara verilecek para cezasının üst sınırı 10 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. Düzenlemeyle, bir içerikle kişilik hakları ihlal edilen kişilerin uyarıda bulunmasına imkân sağlanması amaçlanıyor. Ayrıca, erişimin engellenmesi cezası halinde, bu süre 24 saat yerine 4 saat olacak.

Belediyeler öğrenci yurdu yapacak
Üniversite sınavı sonrası tercih aşaması devam ederken, ailelerin şehir dışına gidecek çocukları için endişesine kanunda çözüm geldi. Buna göre belediyeler, orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları yapacak veya yaptıracak. Ayrıca nüfusu 10 bini geçen belediyeler, eğitim, turizm, sağlık, kanalizasyon, termal su gibi tesisleri, faiz almaksızın 10 yıla kadar ödemeli veya ücretsiz yaptırabilecek. Yapan şirket, karşılığında tesislere ortak olabilecek. 

TAŞERON KANUNU NELER GETİRİYOR:
-İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATINI KAMU ÜSTLENECEK- Kamuda çalışan taşeron işçilerin kıdem tazminatlarını, söz konusu kamu kuruluşu üstlenecek. Bu işçilerin yıllık izinlerinin kullanılması da kamu tarafından takip edilecek.
-HANGİ İŞLERİN TAŞERONA VERİLECEĞİNE HÜKÜMET KARAR VERECEK- Kamuda hangi işlerin taşerona verileceğini Bakanlar Kurulu belirleyecek. Buna uymayanlara ciddi yaptırım gelecek
- TAŞERON İŞÇİNİN GÜVENLİĞİNDEN KURUM SORUMLU- Hem kamu, hem özel sektörde taşeron işçilerin iş sağlığı ve güvenliği önlemleri işe başlamadan alınacak, bunun gözetim ve denetiminden asıl işveren de sorumlu olacak.
-TAŞERON İŞÇİNİN ÜCRETİ DE BANKAYA YATACAK- Kamu ve özelde asıl işveren taşeron işçinin ücretlerinin ödenmesinden de sorumlu olacak. Ücretler bankaya yatacak.
-SÖZLEŞMELER ÜÇ YILLIK OLACAK- Taşeron işçinin sürekliliğini sağlamak üzere sözleşmeler en az üç yıllık olacak.
-İŞÇİ SENDİKALI OLURSA, FARKI DEVLET ÜSTLENECEK- Taşeron işçiler sendikalı olurlarsa, aradaki ücret farkı kamu kuruluşu tarafından üstlenilecek.
YERALTI İŞÇİLERİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER
-YENİ İŞÇİ DE KIDEM ALACAK- yeraltı işçileri için, altı aylık kıdeme sahip olma şartı kaldırılacak.
-YILLIK İZİN 4 GÜN FAZLA- Yeraltı işçilerinin yıllık izin süreleri, diğer işçilere göre dört gün fazla olacak.
-36 SAAT ÇALIŞMA- Yeraltı işçilerinin haftalık çalışma saatleri azami 36 saat olacak. Bu süre mevcut sistemde 45 saat olarak uygulanıyor.
-AZAMİ MESAİ 6 SAAT- Yeraltı işçilerinin azami çalışma süresi 6 saati geçmeyecek. Yeraltı işçilerine olağanüstü haller dışında fazla çalışma yaptırılmayacak.
Çalışma Bakanlığı'nın hazırladığı çalışmaya göre, taşerona verilmeyen 'asıl işler' artık yasal olarak taşerona aktarılabilecek. Taşeron doktora imkan sağlanacak. Kadro umudu ise suya düştü. Hükümetin uzun zamandır gündemde tuttuğu taşeron işçisiyle ilgili düzenlemeden işçilere iyi haber çıkmadı. Tasarıyla ilgili çalışma son halini alırken, kamuoyuna yansıdığı gibi yeni düzenlemede taşeron işçisine kadro çıkmadı. Böylece bir kez daha, kamuda çalışan binlerce taşeron işçisinin kadro umudu suya düştü. Torba yasayla hayata geçirilmesi planlanan düzenlemeyle, kadro verilmediği gibi taşerona yaptırılacak işlerin sayısı ve çeşidi daha da artırılacak.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder